Farme Ihan so svojo zgodovino začele pisati pred 60 leti, ko je v logu ob Kamniški Bistrici začelo rasti osemnajst zgradb, v katere so že med gradnjo naselili prve plemenske živali.

Po vzoru klasične danske tehnologije so živali redili na isti lokaciji, vse delo se je opravljalo ročno. Težavnemu začetku je že leta 1966 sledila prva rekonstrukcija, ki je prinesla ključno optimizacijo: specializacijo proizvodnih objektov, ki je sledila zakonitostim biološkega ciklusa prašičev.
Farme Ihan so se v šestdesetih letih obstoja razvile v vodilno slovensko podjetje, ki se je močno približalo prodajnemu trgu in izboljšalo svoj tržni položaj z razvojem dodatnih dejavnosti, za dosego vzpostavitve in ohranjanja integrirane verige kmetijskih in živilskih podjetij. Osnovni namen je celovito zadovoljevanje potreb kupcev po varni hrani z vertikalno integracijo prireje, klanja, razseka, predelave in trženja mesa na slovenskem trgu.
Gospodarska kriza v osemdesetih letih je prepričala tedanjo politiko, da je spodbudila gradnjo še treh proizvodnih objektov, ki so pisali novo poglavje v razvoju prašičerejskih farm z izvirno rešitvijo, saj so pod isto streho združene vse proizvodne faze: od pripusta do prodaje.

5

Pionirski projekt na polju farmske reje
Zagrizeno delo je rodilo uspeh, ki je v času, ko je močno primanjkovalo svinjskega mesa, zbudil veliko pozornosti: številni obiski strokovnjakov in državnikov so spletali poslovne in prijateljske vezi ter ponesli sloves farme v svet. Farma Ihan je s tem je postala prva velika evropska prašičerejska farma in kraj, kamor so poleg poslovnežev začeli prihajati tudi mnogi vrhunski znanstveniki.
Proizvodni rezultati so se izboljševali, učinkovite rešitve pa privabljale nove posnemovalce. Sledila je zlata doba s prodajo licenc, tehnoloških projektov, plemenskih živali ter številnih domačih in evropskih nagrad. Farma je kot pionirski projekt postala prva velika evropska farma prašičev in s svojim hitrim razvojem ter dobrimi tehničnimi rezultati veljala kot vzorčen primer za večino vzhodnoevropskih držav.

Zaradi jasne potrebe po nadaljnjem približevanju trgu se je skupini priključil dodatni obrat z dolgo poslovno tradicijo, saj je nekdanja mestna klavnica v Kamniku odprla svoja vrata že leta 1938. Po vojni je rasla in krepila svojo dejavnost ter zaradi poudarjene kakovosti, prerasla lokalne okvire, saj se je odlikovala po odličnih, okusnih izdelkih, ki so jih zaposleni, fantje iz okoliških vasi, izdelovali po starih domačih receptih. Leta 1982 se je družba združila z domžalsko komunalno klavnico ter ubrala samostojno pot pod imenom Meso Kamnik. Nanjo so bile s prodajo goveje živine vezane okoliške kmetijske zadruge, meso in izdelki pa so večinoma končali na policah bližnjih trgovskih podjetij. Zaradi prostorskih omejitev in neustrezne lokacije v središču Kamnika, so leta 2005 na Duplici pri Kamniku, zgradili povsem nov obrat, ki ustreza EU standardom in ki skupaj s pridobljenim ovalnim žigom, omogoča nov razvoj in prihodnost. Obenem je družba postala del skupine Farme Ihan in si s tem zagotovila dodatni tržni delež in stabilno povezavo s surovinsko bazo slovenskega porekla.

4
2

Mesar Anton iz Kamnika
Posebno značilnost obrata je trdna zaveza, da pod blagovno znamko Anton pripravlja, pakira in prodaja sveže svinjsko meso, vzrejeno pod skrbnim nadzorom, kar zagotavlja kupcem varnost, kvaliteto in slovensko poreklo. Farme Ihan s svojimi kooperanti v letu 2014 nadgradijo dolgoročni program Dobrobit živali in izvajajo nadstandardne oblike reje živali, ki skrbijo za izboljšanje razmer, v katerih živali živijo in posledično za izboljšanje njihovega počutja. V proizvodnem programu ima družba več kot 50 različnih, izvrstnih mesnih izdelkov, pasteriziranih in presnih mesnin, ki gredo v slast še tako izbirčnim kupcem. Proizvodnjo in prodajo obvladuje v skladu z mednarodnim standardom kakovosti in varnosti živil (IFS – International Foood Standard), zagotavlja popolno sledljivost proizvodov skozi celotno proizvodno verigo, vse do trgovskih polic.

Družba Meso Kamnik d.d stremi k uresničitvi svojega poslanstva do lastnikov, partnerjev, zaposlenih in končnih kupcev s skrbjo za kakovost in varnost proizvodov. Danes deluje v partnerstvu z več kot 60 skrbno izbranimi lokalnimi rejci prašičev, s katerimi skrbi za ohranjanje slovenske prašičereje ter oskrbo slovenskih kupcev s prvovrstno svinjino zanesljive kakovosti. Do slovenskega kupca čutijo zelo visoko stopnjo odgovornosti, zato se držijo principa, da ponujajo le kakovost, kot jo zahtevajo tudi sami. Farme Ihan so največja veriga v Sloveniji, ki zagotavlja sledljivost rojenih in rejenih prašičev. Trenutno v kooperaciji z družinskimi kmetijami vzredijo 3.800 plemenskih svinj in mladic ter 90 tisoč tekačev – štiri tedne starih prašičev – na leto. Več kot 70 % slovenskih pujskov prihaja iz Farm Ihan. Ob dobri veterinarski oskrbi in skrbno izbrani krmi uspeva visoko produktivna reja.

3
1

Dobro kot nekoč
Prepoznaven okus in kakovost izdelkov Anton temelji na dolgoletni tradiciji mesarske obrti v lokalnem kamniškem okolju, ki jo v podjetju Meso Kamnik skrbno ohranja. Iz roda v rod prenašajo nauke prednikov, da je le najboljše dovolj dobro. Tako se še vedno poslužujejo tradicionalnih metod, ki pa so jih v želji po zagotavljanju najvišje kakovosti in varnosti mesa in izdelkov Anton nadgradili z modernimi postopki. Recepture naših izdelkov sledijo klasičnim okusom lokalne kuhinje in temeljijo predvsem na uporabi prvovrstnih kosov svežega mesa. Ponujajo širok nabor izdelkov, ki se ponašajo z oznako brez glutena, laktoze, soje in umetnih barvil, saj želijo, da kakovost izpolni pričakovanja tudi najbolj zahtevnih kupcev.

Blagovna znamka ANTON temelji na štirih stebrih uspeha: 1) tradiciji, 2) sledljivosti, 3) poreklu ter 4) kakovosti, svežini in okusu. Anton izdelki so 4XSI 100 % slovensko poreklo!

Vir: Arhiv Lucijan Krivec, 41 let s Farmo Ihan ter prispevek ihanske tehnologije evropski in svetovni prašičereji, 2009