Farme Ihan KPM d.o.o. je vodilno in največje prašičerejsko podjetje v Sloveniji.
Z vertikalno verigo zagotavljamo na lastnih farmah skupine prašičje in goveje meso. Na leto se zakoljemo okvirno 17 000 govedi in 54 000 lastnih prašičev.

Svežina mesa zaradi kratkih transportnih poti je ena od lastnosti na katero stavimo. Verjamemo slovenskemu poreklu, saj smatramo, da celoten sistem v Sloveniji nudi potrošniku kvalitetne in nadzorovane izdelke, ki jih je moč vsak trenutek in povsod preveriti. Pri govedini smo vključeni v shemo Izbrana kakovost, za dokup živine sodelujemo s slovenskimi certificiranimi dobavitelji. V obratu je stalni veterinarski nadzor in izvajamo notranje kontrole vseh procesov v obratu. Farme Ihan razpolagajo s prenovljenima prašičjima farmama, kjer dosegamo tehnološko primerljive rezultate s tujino, s pomembno razliko, izredno nizke porabe antibiotikov v procesu vzreje. Zavedamo se, da nas v prihodnosti čakajo še mnogi izzivi in naloge. Prepričani smo, da jih bomo z izkušeno ekipo strokovnjakov in sodelavcev izpeljali v zadovoljstvo vseh.

ZGODOVINA

Pionirski projekt na polju farmske reje

Zagrizeno delo ustanoviteljev farme je z leti rodilo uspeh v času, ko je močno primanjkovalo svinjskega mesa. Farma je zbudila veliko pozornosti: številni obiski strokovnjakov in državnikov so ponesli sloves farme v svet. Proizvodni rezultati so se posledično izboljševali, učinkovite rešitve pa privabljale nove posnemovalce. Sledila je zlata doba FI s prodajo licenc, tehnoloških projektov, plemenskih živali ter številnih domačih in evropskih nagrad. Farma je kot pionirski projekt postala prva velika evropska farma prašičev in s svojim hitrim razvojem ter dobrimi tehničnimi rezultati veljala kot vzorčen primer za večino vzhodnoevropskih držav.

Zaradi jasne potrebe po nadaljnjem približevanju trgu je v družbo vstopilo podjetje Meso Kamnik, ki je že imelo dolgo poslovno tradicijo, saj je nekdanja mestna klavnica v Kamniku odprla svoja vrata že leta 1938. Po vojni je rasla in krepila svojo dejavnost ter zaradi poudarjene kakovosti, prerasla lokalne okvire, saj se je odlikovala po okusnih izdelkih, ki so jih zaposleni, fantje iz okoliških vasi, izdelovali po starih domačih receptih. Leta 1982 se je družba združila z domžalsko komunalno klavnico ter ubrala samostojno pot pod imenom Meso Kamnik. Nanjo so bile s prodajo goveje živine vezane okoliške kmetijske zadruge, meso in izdelki pa so večinoma končali na policah bližnjih trgovskih podjetij.

Zaradi prostorskih omejitev in neustrezne lokacije v središču Kamnika, so leta 2005 na Duplici pri Kamniku, zgradili povsem nov obrat, ki ustreza EU standardom in ki skupaj s pridobljenim ovalnim žigom, omogoča nov razvoj in prihodnost. Kot del Skupine Farme Ihan si je Meso Kamnik zagotovil dodatni tržni delež in stabilno povezavo s surovinsko bazo slovenskega porekla.

Zgodovina in mejniki so prikazani na: https://anton.si/kakovost/

SKUPINA DANES

Farme Ihan imamo svojo selekcijsko farmo s plemenskimi živalmi, kjer jih od trenutno 115.000 slovenskih tekačev vzredimo več kot 80.000. Od tega števila gre do 25.000 prašičev v nadaljnjo vzrejo v Panvito, nekaj več kot 50.000 pa jih v partnerstvu z več kot 60 kooperanti vzredimo sami. V šentjurski klavnici prašiče zakoljemo, meso pa predelamo v Mesu Kamnik, ki ga kot sveže meso ali izdelke prodamo na trgovskih policah pod že dobro poznano blagovno znamko Anton. In to je Antonov krog, ki se razlikuje od drugih, kjer poudarjamo svežino, manj intenzivno rejo, nadzor nad krmo in seveda tudi dobrobit živali.

MESAR ANTON IZ KAMNIKA

Posebno značilnost obrata je trdna zaveza, da pod blagovno znamko Anton pripravljamo, pakiramo in prodajamo sveže svinjsko meso, vzrejeno pod skrbnim nadzorom, kar zagotavlja kupcem varnost, kvaliteto in slovensko poreklo. V proizvodnem programu ima družba več kot 50 različnih, izvrstnih mesnih izdelkov, pasteriziranih in presnih mesnin, ki gredo v slast še tako izbirčnim kupcem. Proizvodnjo in prodajo obvladujemo v skladu z mednarodnim standardom kakovosti in varnosti živil (IFS – International Foood Standard), kar zagotavlja popolno sledljivost proizvodov skozi celotno proizvodno verigo, vse do trgovskih polic.

Družba Meso Kamnik d.d stremi k uresničitvi svojega poslanstva do lastnikov, partnerjev, zaposlenih in končnih kupcev s skrbjo za kakovost in varnost proizvodov. Do slovenskega kupca čutimo zelo visoko stopnjo odgovornosti, zato se držimo principa, da ponujamo le kakovost, kot jo zahtevamo tudi sami.

Dobro kot nekoč

Prepoznaven okus in kakovost izdelkov Anton temelji na dolgoletni tradiciji mesarske obrti v lokalnem kamniškem okolju, ki jo v podjetju Meso Kamnik skrbno ohranjamo. Iz roda v rod so se prenašali nauki prednikov z mislijo, da je le najboljše dovolj dobro, in tega se še vedno poslužujemo. Tradicionalne metode nadgrajene z modernimi postopki zagotavljajo poleg skrbnega izbora prvovrstnih kosov mesa za izdelke Anton preverjeno odličnost.

Širok nabor izdelkov zajema tudi izdelke z oznako brez glutena, laktoze, soje in umetnih barvil, saj želimo, da kakovost izpolni pričakovanja tudi najbolj zahtevnih kupcev.

Blagovna znamka ANTON temelji na štirih stebrih uspeha:

  1. tradiciji,
  2. sledljivosti,
  3. poreklu ter
  4. kakovosti, svežini in okusu.

Več na: www.anton.si